Från och med början av Juni 2014 får man bygga en komplementbyggnad på 25 m2 på sin tomt utan bygglov. Det var Stefan Attefall som var Sveriges bostadminister under den tiden som vill hitta en lösning på Sveriges bostadkris för unga och studenter. Tanken vara att villaägare skulle bygga attefallshus på sin tomt och sedan hyra ut dem till behövande t.ex studenter som gick på universitet osv. Detta skulle i sin tur ge en extra inkomst för villaägaren samt ett tryggt boende för ungdomar.

Attefallshus 30m2

2017 startades en statlig utredning om reglerna kring boytan som attefallshus har i dagsläget. De nya förslag var att man eventuellt skulle få bygga upp attefallshus 30 m2 istället för dagens 25 m2. Förslaget ska tas upp till våren 2020 (UPPDATERING: Regeringen har nu klubbat igenom och man får framöver bygga upp till 30 m2) och ingen vet om det kommer att klubbas igenom eller inte. Men mest troligt blir det så och under tiden håller vi alla tummarna för ett större attefallshus på 30m2.

Att tänka på…

Om de nya 30 m2 går igenom så måste man ändå tänka efter innan man börjar bygga.

Varför? Jo, har du ett förråd sedan tidigare som är 15 m2 stort (för att du har följt reglerna som godkänner detta). Så innebär detta att du antingen måste ta bort ditt 15 m2 förråd eller byta ut det till ett mindre på 10 m2. Hmm, – varför nu detta tänker du? Det är så att komplementbyggnaderna får inte vara mer än 40 m2 tillsammans. Så antingen får du ha ett förråd på 10 m2 och attefallshus på 30 m2 eller ett förråd på 15 m2 och ett attefallshus på 25 m2 som de gamla reglerna fastställer. Så de nya reglerna med ett större attfallshus är lite luriga.

När det kommer till de övriga reglerna, så verkar det inte som de ska ändra något där.

Lite regler…

Bygger man 4,5 m ifrån tomtgränsen så behöver man inte grannens godkännade. Men även där finns undantag som vid många andra tillfällen här i livet. Dock är det inte alltid grannar som ställer till det för attefallshus drömmen. Det kan även vara att ens tomt är inom ett strandskyddsområde. Vilket innebär att om attefallshuset ska byggas närmare än 100 m ifrån vattendrag, sjö eller hav kan det bli avslag. Det kan även bli ett nej om ni bor nära en allmän väg eller järnvägs område. I dessa fall så kräver miljöbalken att ni har ett tillstånd vid bygge av ett attefallhus.
Annrs behöver ni bara lämna in en bygganmälan till byggnadsnämden i kommunen ni tillhör. Det är inte samma sak som ett byggnadslov men påminner lite om det.